Hoelang kun je uien bewaren?

8 juni 2022

Hoelang kun je een ui rauw bewaren? Veel mensen weten dat een ui voor lange tijd houdbaar is, maar kunnen meestal niet zeggen voor hoelang. Alles dat in een zak van 10 kilo wordt geleverd, moet voor altijd meegaan, toch?

Uien worden meestal in een grote hoeveelheid gekocht en kunnen maandenlang overleven in koele, donkere kelders. Maar kunnen uien slecht worden?

Het antwoord hierop is: ja, uien kunnen zeker slecht worden.

Ok, dit wisten we natuurlijk al. Niets blijft eeuwig goed. Maar hoelang zijn uien houdbaar en hoe bewaar je uien het beste? Een antwoord op deze vragen vind je in onderstaand artikel. Daarnaast zullen we ook enkele andere vragen omtrent uien beantwoorden.

Lees ook ons artikel over de beste uiensnijders als je op een gemakkelijke manier uien wil snijden, of klik hier voor onze favoriete uiensnijder.

Hoelang zijn uien houdbaar?

Als uien op de juiste manier worden bewaard, kunnen ze tot 3 maanden vers en eetbaar blijven. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze beginnen schimmelen. Alles hangt af van de manier waarop je de ui bewaart. Zelfs als uien niet schimmelen, zullen ze uiteindelijk beginnen drogen waardoor ze niet lekker meer zijn.

Hoe moet je uien bewaren?

Uien bewaar je het best in het donker en op een droge, goed geventileerde plek. Een kelder is de ideale plaats om uien te bewaren. In de koelkast zelf zou ik ze alleen bewaren wanneer je ze binnen dezelfde week nog zal gebruiken.

Leg ze ook niet naast andere producten zoals aardappelen. Door het ethyleengas zullen ze sneller bederven dan normaal. Als je de ui niet volledig kunt gebruiken in het gerecht, gooi je het restje beter weg. Een gesneden ui verliest immers zijn vitamines en kan door oxidatie schadelijk worden. Bovendien neemt een onafgedekte ui de smaak- en geurstoffen van andere producten in de koelkast op.

Kunnen uien slecht worden?

Uit bovenstaande vraag kunnen we dus afleiden dat uien slecht worden. Ze kunnen redelijk lang (maanden) bewaard worden onder de juiste omstandigheden. Maar net zoals de meeste eetbare producten kunnen uien ook slecht worden. Er zijn een paar verschillende manieren waarop uien bederven. Dit heeft vooral te maken met de variant waarmee je te maken hebt (hele ui, gesneden ui of zelfs groene uien of lente-uitjes).

Uien Banner

Hoe weet ik of een ui slecht is?

Het eerste teken dat je ziet wanneer een ui slecht wordt, is de verkleuring in de buitenste lagen en schil. Indien een ui donkere vlekken heeft, dan is dit een teken dat de ui verrot of uitgedroogd is. Wees dus zeker op je hoede voor grijze of zwarte plekken.

Lekkere uien moeten altijd stevig zijn. Indien een ui zachte plekken heeft of sponsachtig aanvoelt, gebruik je betere een andere. De buitenste lagen van een ui zijn redelijk droog, en dit is normaal. Naargelang de ui ouder wordt, zal de droogte zich langzaam aan naar de binnenste lagen werken. Het is ook perfect normaal om een paar lagen van de ui te pellen voordat je aan het verse gedeelte zit. Moet je meerdere lagen pellen, dan moet je de ui waarschijnlijk weggooien.

Gooi nooit je ui weg als het een klein bruin vlekje heeft. Zolang het niet de hele ui is, mag je gerust dat gedeelte wegknippen en de rest van de ui zal zeker nog smakelijk zijn.

Wat gebeurt er als ik toch een slechte ui eet?

Het is zeker mogelijk dat een slechte ui je ziek kan maken. Net zoals elk ander eetbaar product dat kan bederven. Je moet zeker opletten hiermee. Uien zijn gelukkig niet overdreven gevaarlijk, zelfs wanneer ze slecht geworden zijn. De kans dat je voedselvergiftiging krijgt na het eten van een slechte ui is relatief klein.

Het beste advies is nog altijd om het slechte deel te verwijderen zodat je de rest van het ui veilig kan eten. Een rot gedeelte van de ui kan vies smaken en je gerecht beïnvloeden, maar de kans is vrij klein dat het ernstige schade aanricht.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Keukentester.nl
Logo